Jak dlouho trvá nabití baterie elektromobilu doma?

Sdílet

Obecně se dá říct, že z klasické zásuvky na 230V zvládne zákazník nabít elektromobil v rozmezí 8 – 12 hodin. Nicméně takový typ dobíjení vozu se z dlouhodobého hlediska nedoporučuje. Nabíjení vozu z elektrické sítě podléhá řadě bezpečnostních opatření, které standardní domácí zásuvka v drtivé většině nesplňuje. Velkým rizikem je i fakt, že komponenty domácí zásuvky nejsou z hlediska odolnosti konstruovány na takovou zátěž. Mohlo by dojít k jejich roztavení a v tomto důsledku i k požáru.

Při nabíjení elektomobilu z tzv. wallboxu (NAPŘ. Evlink wallbox) vám bude stačit kratší časový úsek. Odhadem něco mezi 3 – 5 hodinami. Rychlonabíjecí stanice dokáží nabít baterii vozu už za 90 minut. Některé rychlonabíjecí stanice deklarují rychlost nabití baterie na 20 minut, ovšem jen do 80% kapacity baterie.

Někteří výrobci elektromobilů nedoporučují časté nabíjení baterie pomocí rychlonabíjecích stanic. Uvádí, že se tak snižuje životnost baterie. Tuhle informaci je třeba si pohlídat dle požadovaného typu vozu.